Vasárnapi könnyű desszertünk volt. Régebben (utoljára úgy 15 éve) mindig rétesliszttel csináltam. Most nem. De úgy sejtem, azzal vagy annak sima lisztes keverékével a tészta könnyedebb lett volna.
25 dkg túrót átnyomkodunk villával.
25 dkg lisztet elkeverünk egy csomag sütőporral, csipet sóval, egy kezeletlen citrom reszelt héjával (ízlés szerint 5 dkg mazsola is tehető hozzá).
25 dkg langyos vajat 15 dkg porcukorral habosra keverünk, kevés vanília aromát is tehetünk hozzá, majd belekeverünk még 2 teljes tojást, és alaposan kikeverjük.
A lisztes keverékhez adjuk a tojásos-vajas-cukros egyveleget, s belekeverjük a túrót is. A tésztát jól összedolgozzuk. Vajjal kikent és liszttel hintett kuglófformába öntjük (a forma 3/4 részéig érjen csak, különben kifolyik sütés közben). Közepesen meleg sütőben (kb. 180 fokon) nagyjából 30 percig sütjük.
Porcukorral, csokival vagy citrommázzal is díszíthetjük.
Balogh Zsuzsanna