Hozzávalók
30 dkg liszt, 3 db tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál rum, csipet só, esetleg csipet szódabikarbóna.
Elkészítés
A száraz alapanyagok összekeverése után alaposan átgyúrjuk a többi hozzávalóval együtt. Fél órát pihentetjük a cipót. Majd vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és rombuszokat vágunk belőle. Tetszés szerint egy vagy több vágást teszünk a rombuszokba.
Ezekbe egyet vágtam, majd a hasítékon áthúztam a rombusz egyik hegyét. De nagymamám kettő-három vágást csinált anno, s érdekes kézmozdulattal szinte rózsaszerű fánkokat alkotott.
Gyorsan sülnek bő, forró olajban. Érdemes visszavenni a lángot, ha nagyon pirulnak.
A végén porcukorral meghintjük, s tálalásnál (rumos) baracklekvárt adhatunk hozzá.
Jó étvágyat!
Balogh Zsuzsanna