A juhtúrós sajtos rúdé már-már hírhedt recept. Híre nem csak a környéken terjed, mindenhol érezni lehet az illatát a városban, ünnepek és bizonyos szülinapok környékén. Bár ez a recept egy adag elkészítését írja le, számíthat rá az ember, hogy idővel megduplázza az adagokat, és a következő évben még egyszer meg kell majd dupláznia. A mi Albertfalvai konyhánkban hagyományosan három gyerekmunkás nyújtotta, vágta, kente sajtozta és pakolta a sütőbe a rudakat, rekordunk a négy órás sajtos rudazás volt, karácsonykor.
Hozzávalók
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg juhtúró, 1 tojás sárgája, 2 kávéskanál só, annyi víz vagy tej, amennyitől összeáll a tészta, reszelt sajt a tetejére.
Elkészítés
A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk a tésztát, körülbelül fél ujj vastagságúra. Tojással megkenjük és megszórjuk sajttal. Átmegyünk rajta még egyszer a sodródeszkával, majd derelyevágóval kb. 10 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat tepsibe helyezzük, viszonylag szorosan egymás mellé, nem fognak megnőni.
240 fokon, körülbelül 15 percig sütjük.
Németh Diána