Hozzávalók:
½ kg marhahús (legjobb a lábszár vagy a hátszín, de megteszi a pörköltnek való is), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál darált paprika, 1 evőkanál méz, egy kis üveg (kb. 2,5 dl) erjesztett hallé, egy póréhagyma, 2 dkg korianderlevél, 2 dkg thai bazsalikomlevél, egy kis doboz szójababcsíra, 1-2 friss chili paprika, 2 db csillagánizs, 4 dkg gyömbér, 1 db közepes méretű fahéj, 5-6 db szegfűszeg, 5-6 db kardamom mag, kevés feketebors, só, ecet, egy tasak rizstészta, kevés cukor, egy lime vagy citrom.
Elkészítés:
A kettévágott vöröshagymát az edény közepére fektetem, és lassan elkezdem pirítani. Amikor az alja már megbarnult, vagyis kezdene szenesedni, akkor felöntöm hideg vízzel. Belehelyezem a marhahúst (én apróra darabolom) és a felszeletelt gyömbért, sót, kevés cukrot teszek bele, majd lassú tűzön kezdem melegíteni. A tetején összegyűlt habot folyamatosan leszedem róla, amíg már nem habzik.
Egy serpenyőbe helyezem a szegfűszeget, fahéjat, csillagánizst, a kardamomot és a feketeborsot, majd enyhén megpirítom őket. Ezután egy teatojásba helyezve beleteszem őket a levesbe. Kb. 3 óra fűzés után beleöntök erjesztett hallét, ízlés szerint.
Még fél órát főzöm a levest, eközben apróra darabolom a póréhagymát, és a chili paprikákat, a korianderleveleket és a thai bazsalikomot. Külön tálakba helyezem őket a csírával együtt, ezek kerülnek majd a kitálalt levesbe.
Közben a fokhagymát szétszedem, és szintén apróra darabolom, majd kevés ecettel, a darált paprikával, a mézzel és kevés vízzel összekeverem. Ez lesz a fokhagymás mártás, amit szintén tálaláskor teszek a levesre. A rizstésztát forró vízben kell áztatni, főzés nélkül, kb. 20 percig.
Tálalás: a tálba helyezem a rizstésztát, majd erre szedem a forró levest. Beleszórok a levesbe az összevágott növényekből, a csírából és a fokhagymás mártásból ízlés szerinti mennyiséget. A chilivel óvatosan bánjunk, csak nagyon kevés kell belőle. Végül erjesztett hallét locsolok bele és belefacsarom a lime negyedét, ezután kezdetét is veheti a Pho-bo leves élvezete.
A csírát én vékonyra összevágott zöldpaprikával is szoktam helyettesíteni, mert nem mindig kapható az üzletekben.
Orsai Henrik