Nálunk nincs karácsony e nélkül a süti nélkül! Gluténmentes verziójában a búzaliszt helyett rizslisztet használunk, úgy kicsit omlósabb sütemény.
Hozzávalók
50 dkg liszt, 25 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, 25 dkg cukor, 2 tojás, 1-2 dl tej, 1 teáskanál kakaó, fél teáskanál fahéj, fél teáskanál szegfűszeg, baracklekvár, 10 dkg őrölt vagy vágott dió, 5 dkg porcukor, 1 tojás fehérje.
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a sütőporral és összedörzsöljük a zsírral, hogy ne olvadjon meg nagyon. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, és nyújtható tésztává gyúrjuk egy kis tejjel vagy vízzel. Ezután a tésztát kettéválasztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaót, fahéjat, szegfűszeget.
Ebből a barnásabb tésztából kinyújtjuk a tepsi aljára való lapot, amit megkenünk baracklekvárral, majd megszórjuk a dió és a porcukor felével. A tészta másik felét is kinyújtjuk és belehelyezzük a tepsibe, az egész tetejére. A tetejét megkenjük tojásfehérjével és beszórjuk a maradék dióval és porcukorral.
160 fokon sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hidegen szeleteljük.
Boros Irén