Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Zongora billentyű

2020. augusztus 04. - Zsolti bácsi

Ez egy szép aprósütemény. Valakitől azt hallottam, hogy mandulából is el lehet készíteni. A családunkban mindig csak dióból készült, én is mindig dióból készítem. Tartós sütemény, ha nem járunk rá mindig, sokáig eláll. Két gáz-tepsi tele lesz egy adaggal. Ha elektromos a sütő, egyszerre meg lehet sütni a teljes mennyiséget.

Hozzávalók
Tészta: 28 dkg darált dió, 28 dkg porcukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, csipet só.
Hab: 2 tojás fehérje, 6 dkg kristálycukor, és 6 dkg porcukor.

Elkészítés:
A tésztához valók száraz anyagát jól összekeverjük, majd az egész tojással és a két sárgájával jól összegyúrjuk. Előfordulhat, pl. ha nagy a tojás, hogy kicsit nedves lesz a tészta, akkor tehetünk hozzá még kevés zsemlemorzsát. A tésztát rúd alakúra formázzuk és kb. 15 részre vágjuk. A 15 kisebb darabot szintén rúd alakúra formáljuk, majd egyenként ellapítjuk ujjnyi vastagságúra. Ha ragadna a tészta a deszkához – ez szinte biztos – akkor zsemlemorzsát szórjunk alá. Az ellapított rudacskák formája természetesen(?) téglalap alakú lesz.
Ezután elkészítjük a habot: robotgéppel a tojások fehérjét a kristálycukorral nagyon kemény habbá verjük, majd kézi habverővel, vagy fakanállal óvatosan belekeverjük a porcukrot. A porcukorral már nem habosítunk, csak lazán a habba keverjük a porcukrot, mintha liszt volna.
Ezután a diós tészta lapocskákra egyenként ujjnyi vastagon rákenjük a tojáshabot, majd 1-1,5 cm-es darabokat vágunk a téglalapok hosszabb oldalát rövidítve. és egyenként ráhelyezzük a sütőlemezre.
A tepsiket betesszük a sütőbe, és 80 fokon 2-3 óra alatt megszárítjuk a süteményt.
Ha ellenőrizni akarjuk, hol tart a sütemény óránként megkóstolhatunk egyet, mennyire száraz. Biztosan találunk segítséget is a családban, aki szívesen beszáll a meózásba.

Limbek Gabi

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr416103702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása