Hozzávalók
1 kg pacal, 10 dkg zsír (vagy olaj), 2 db vöröshagyma, pirospaprika, majoránna, só, köménymag, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanál paradicsompüré, néhány szál zellerlevél, 2 db paprika, 2 db paradicsom.
Elkészítés
A jól átmosott pacalt bő vízben főzni kezdjük, a közben keletkező habot lekanalazzuk a tetejéről. 30 perc főzés után lehűtjük, és arasznyi darabokra vágjuk.
Az apróra vágott hagymát a zsírban vagy olajban megfonnyasztjuk, fűszerezzük pirospaprikával, majoránnával, köménymaggal. Beletesszük a fokhagymát, a paradicsompürét, és jól elkeverjük. Rövid ideig pároljuk, majd beletesszük a darabokra vágott pacalt, sózzuk, és kevés vízzel felengedjük. Fedő alatt időnként kevés vízzel felengedve 2-3 órán keresztül főzzük.
Amikor megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott zellert, a paprikát, a paradicsomot és a vízzel összekevert lisztet. Még 10-15 percig – amíg a paprika és a paradicsom megpuhul – főzzük.
Finomra vágott petrezselyemmel díszítjük és köménymagos főtt krumplival tálaljuk.
István