Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Orosz borscs

2017. november 18. - Zsolti bácsi

borscs.jpg

Ifjabb éveimben komolyan felmerült bennem a gondolat, hogy disszidálok a Szovjetunióba, mivel eredeti környezetben, és autentikus forrásból szerettem volna a borscs elkészítését elsajátítani. Azonban a barátaim lebeszéltek ebbéli szándékomról, mondván, hogy a szovjet állampolgárság helyett, valószínűleg néhány évig tartó szibériai társas utat kapok majd; s egyáltalán nem biztos, hogy konyhaszolgálatra osztanak be.
Végül mégis csak sikerült megszereznem az „igazi” orosz borscs receptjét, méghozzá azt a verziót, amely a nagy orosz zeneszerző, Igor Sztravinszkij kedvence volt.

Hozzávalók (6-8 személyre)
1 (kb. 30 dkg) nagy cékla vékony csíkokra vágva, 1 evőkanál ecet, 2,5 dkg szalonnazsír, 2 teáskanál cukor, 2 közepes fej hagyma apróra vágva, 2 paradicsom összevagdalva, 1 sárgarépa karikára vágva, 1 fehérrépa, vagy fél paszternák karikára vágva, 2,5 dkg enyhén sós vaj, kb. 60 dkg káposzta 0,5 cm-es csíkokra vágva, 45 dkg krumpli 2x2 cm-es kockára vágva, 2,2 liter jó minőségű marhahúsleves, 5-6 szem feketebors, 3 szegfűbors, 3 babérlevél, 1 fej fokhagyma apróra vágva, friss petrezselyem zöld apróra vágva, só és őrölt bors ízlés szerint, 1 doboz tejföl.

Elkészítés
Tegyük a csíkokra vágott nyers céklát, ecetet, egy kevés szalonnazsírt, cukrot és az összevágott paradicsomot egy edénybe, és főzzük lassú lángon fedő alatt kb. 5-6 percig. Közben a hagymát, a répát, a fehérrépát dinszteljük meg vajon.
A csíkokra vágott káposztát és a kockára vágott krumplit pároljuk a marhahúslevesben kb. 15 percig. Adjuk hozzá a céklás keveréket, az elősütött zöldségeket, a borsot, a szegfűborsot és a babérleveleket, majd főzzük további 10 percet.
Adjuk hozzá az összevagdalt fokhagymát, a maradék szalonnazsírt és az apróra vágott petrezselyem zöldet, majd hagyjuk a borscsot főni és érlelődni alacsony lángon kb. 4 és 1/2 órán keresztül. Utána hagyjuk hűlni kb. 12-18 órát.
Tálalás előtt óvatosan melegítsük fel, és ízlés szerint adjunk hozzá 1-1 teáskanál tejfölt mindenkinek a tányérjába. Szeletekre vágott sötét rozskenyérrel tálaljuk.

Zsolti bácsi

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3113309317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása