Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Hófehérke

2017. november 18. - Zsolti bácsi

Egy-egy étel íze, illata valamennyiünkben felidéz egy különleges emléket, egy számunkra fontos élethelyzetet vagy egy kedves személyt. Így van ez az én esetemben is. Ezért most álljon itt gyermekkorom kedvenc süteményének, a Hófehérke szeletnek a receptje, melyről mindig édesanyám jut eszembe, aki gyakran elkészítette számomra ezt a süteményt.

Hozzávalók
A tésztához: 30 dkg finomliszt, 5 dkg zsír (vagy szobahőmérsékletű vaj), 10 dkg porcukor, 3/4 csomag sütőpor, 1 tojás, néhány evőkanál tejföl.
A krémhez: 4 evőkanál liszt, 4 dl tej, 15 dkg szobahőmérsékletű vaj, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
A tetejére: 1-2 evőkanál porcukor.

Elkészítése:
A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a sütőporral, elmorzsoljuk a zsiradékkal (a legjobb mangalica zsírt használni), majd a tojást hozzáadjuk, és annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, összegyúrjuk.
A tésztát fél óráig pihentetjük a hűtőben, majd 3 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket téglalappá nyújtjuk. A legkönnyebb liszttel beszórt sütőpapíron nyújtani, a sütőpapírral együtt kell áthúzni, és a tepsibe helyezni. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt sül meg 1-1 lap. Ügyelni kell rá, mert könnyen megég, ha már pirul a széle, kivehető. Teljesen kihűlt állapotban töltjük meg.
A krémhez a lisztet egy kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet, és közepes lángon sűrűre főzzük, majd teljesen lehűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Kanalanként dolgozzuk bele a lisztes krémet, jól felhabosítjuk. Ezzel a krémmel töltjük meg a kihűlt lapokat, és egy éjszakára hűtőbe tesszük letakarva.
Másnap fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk, mielőtt meghintjük a tetejét porcukorral és felszeleteljük.

Farkas Krisztina

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/13310025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása