Palóc étel. Dorogházán, apai nagyszüleim falujában készített recept.
Hozzávalók
Kb. 1,5 kg öreg krumpli, liszt, libazsír, tehéntúró, 5-10 dkg liba vagy disznó töpörtyű.
Elkészítés
A krumplit megmossuk, meghámozzuk, és kb. 2-3 mm vastagra vágjuk vagy gyaluljuk, hogy minél kevesebb víz kelljen a megfőzéséhez. Csak annyi vizet tegyünk rá, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, és puhára főzzük.
Ha puha, a krumpliról a főző vizet leöntöm, de nem öntöm ki, mert esetleg még kell hozzáönteni a masszához.
Még forrón krumpli törővel összenyomkodom, hogy a liszttel való összedolgozás könnyebb legyen, majd aprónként rászórom a lisztet. Fakanállal összekeverem. A robotgép dagasztó spiráljával összedolgozom. Az állagának a krumplipürénél sűrűbbnek kell lenni. Ha úgy látom, hogy száraz a keverék, akkor a krumpli levéből öntök hozzá. Amennyiben lágy még a krumpli-liszt püré, akkor lisztet teszek még hozzá. (Ez az oka, hogy a recept elején nem írtam a liszt mennyiségét.)
A dagasztó spirállal jól összekeverem, de úgy, hogy alatta a tűz kis lángon égjen, hogy a liszt egy kicsit meg is süljön a krumplival. (Zománcos lábas használatakor láng elosztót is teszek az edény alá.)
Egy másik olyan lábasba, amiben nem ég le az étel (pl. teflon, vagy más tapadás gátlóval bevont edények) teszek egy kis libazsírt.
Fakanálra veszek ki a krumpliból, és a kés fokával nagyobb galuskákat szakítok, amit a lábos oldalára kenek, hogy kicsit merevedjen a tészta, mert így a galuskák nem fognak összeragadni. Ha már 5-6 galuska van az edény szélén, letolom a zsiradékba. Ha készen van, akkor összerázogatom (nem keverem, mert összeragadnak a kiszaggatott galuskák) a felforrósított libazsírban.
Tálalásnál tehéntúróval hintjük meg a tányérokon. Apróra vágott, kisütött liba vagy disznó töpörtyűvel gazdagítom. Szükség szerint sóval is megszóróm az egészet.
Palócföldön ezt általában liba, vagy kacsa vágáskor szokták csinálni. Búcsúkor is szívesen várják a vendéget vele. Ilyenkor még apró darabokra vágott sült máj is kerül a tetejére. A család körbeüli a terített asztalt. Nagy tálban, az asztal közepén tálalja a háziasszony.
Csak öreg krumpliból lehet készíteni, az újkrumpli keményítőtartalma (pontosabban hiánya), és nagy nedvesség tartalma nem alkalmas erre. Manapság már köretként is fogyasztják, de a régi, szegény időkben főétel gyanánt ették. Fogyókúrázóknak nem ajánlott!
Bakos Gabriella