30 éves elmúltam, amikor egy-két korsó helyi sör után, némi rábeszélésre megkóstoltam a cseh knédlit. Addig ugyanis azt hittem, hogy a knédli a Tenkes kapitánya filmsorozatban megismert fullasztó gombóccal azonos. Igazi knédlit (hű társaival a sült hússal és a párolt fehér káposztával) igazi csehországi kocsmában érdemes enni, de mi is megpróbálkozhatunk valami hasonlóval.
Most ennek fogunk nekiállni, a sült hús mellé zöldbors-mártás készül.
Hozzávalók:
A húshoz: 1 kg csirkemell, 1 dl étolaj, só, bors.
A knédlihez: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 kiskanál cukor, 3 kiskanál só, 2 egész tojás, kb. 3 dl víz, 2 szelet kenyér.
A mártáshoz: 1-2 evőkanálnyi zöldbors, 3-5 evőkanál cukor, 1 evőkanál mustár, 1 liter főzőtejszín, 2 db leveskocka.
Elkészítés:
Sült hús: a húst kisebb szeletekre vágjuk, az étolajjal, sóval, borssal elkeverjük, egy órát állni hagyjuk. Forró serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt megpirítjuk.
Knédli: 2 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd néhány perc alatt felfutatjuk az élesztőt. A lisztet a habos élesztővel, a tojásokkal, pár csipetnyi sóval, és a két szelet kenyérrel összedolgozzuk (a kenyereket előtte apró darabokra tépjük). Nem túl lágy tésztát készítünk (kb. mint egy puhább csipetke), ehhez szükségünk lesz még kb. egy dl vízre. Az eldolgozott tésztát meleg helyen lefedve egy órát kelesztjük. Utána két darabra szedjük, és hengereket formázunk (2 db).
Egy nagyobb fazékban mostanra már forr a vizünk.
A forrásban lévő vízbe helyezve 16 percig főzzük a knédliket, 8 perc után megfordítjuk. Konyharuhába tekerve is lehet főzni, így szebb és simább lesz, de kicsit tömörebb. Én a konyharuha két oldalán kezdem a betekerést, majd a két szélén egy-egy befőttes-gumival összefogom.
16 perc után óvatosan kiszedjük a vízből egy nagyobb tálra.
Mártás: diónyi margarinon 1 percig pirítjuk a kissé megtört zöldborsot, majd felengedjük kevés (néhány evőkanálnyi) vízzel. Beledobjuk a húsleveskockákat, a cukrot, a mustárt és a tejszínt, majd összeforraljuk.
Ma kivételesen készült tejszínből (akciós volt), egyébként a tejszín helyett tejföl és víz szükséges, ekkor néhány evőkanál liszttel lehet sűríteni. Leveskocka helyett pedig mehet bele húsleves alap is. Én mindig másként készítem, hogy ne legyen unalmas. Néha csípősebben, néha kevesebb borssal, esetenként cukrosabban stb. Fontos a bors és a cukor aránya, kezdjük kevesebb cukorral, majd az összhang megtalálása érdekében kóstoljuk meg, és ha kell, cukrozzuk utána. A mai adagot például 2 evőkanál borssal és 5 evőkanál cukorral készítettem.
Tálalás: a knédliből ujjnyi vastag szeleteket vágunk, mellé pakoljuk a húst, az egészet bőségesen meglocsoljuk a mártással és nekilátunk elfogyasztani. Ha valaki úgy érzi, hogy az egészet egy jóféle cseh sörrel kell leöblíteni, ne tétovázzon!
Jó étvágyat!
Kőszegi József