A paprikás leves ünnepi sváb étel. Nemcsak karácsonyra, esküvőkre, keresztelőkre főzték, de ezzel várták a vendégeket búcsúkor is, mert azokban az időkben sok vendég érkezett erre az alkalomra. Soroksáron ugyanis sok jégkereskedő élt, akik Pestre hordták a jeget. Télen, amikor a Duna befagyott, jégvermekbe tették, nyáron pedig széthordták a pesti cukrászoknak és henteseknek. Őket hívták meg búcsúra, paprikás levessel várva.
Hozzávalók:
1 tyúk (Nem lehet csirkével helyettesíteni!), 2 szál sárgarépa, 1-2 szál petrezselyem gyökér, zölddel együtt, 1 egész hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 1 zellergumó (15 dkg körüli), 1 paradicsom, 20 db szegfűbors, kevés piros paprika, só, 2 kávéskanál paradicsompüré, 1 dl tejföl, 1 dl főzőtejszín, 1 teáskanál fűszerpaprika, házi csipetke.
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és zellert rövid ideig dinszteljük, majd beletesszük a feldarabolt tyúkot és legalább 20 db szegfűborsot. 15-20 percig fedő alatt tovább dinszteljük, s ha szükséges pici vizet öntünk alá. Ezután megszórjuk pirospaprikával, hogy szép piros színe legyen; megsózzuk, felengedjük vízzel, két kávéskanál paradicsompürét teszünk bele és puhára főzzük. Tálalásnál tejszínt adjunk hozzá (mindenki ízlése szerint tegyen a tányérjába), és mazsolás kaláccsal vagy mazsolás kuglóffal fogyasszuk. (Nem baj, ha a kalács vagy a kuglóf nem mazsolás, de az íz hatás miatt fontos, hogy ne legyen kakaós!)
Terike