Hozzávalók
1 csésze vermicelli/semiya/cérnametélt, 1/2 csésze sago (pálmakeményítő, de jó a tápióka gyöngy is helyette), 2 liter és 1/2 csésze tej, 1 konzerv sűrített tej, 1-2 evőkanál cukor, 1/2 csésze kesudió, 1/2 csésze mazsola, 3 szem nagy kardamom összetörve (én jóval többet szoktam, vagy leglább 10 szemet), 2 és 1/2 evőkanál ghee (tisztított vaj).
Elkészítés
Áztassuk a tápióka gyöngyöt fél órára vízbe. Utána szűrjük le a vizet és főzzük meg 2 csésze vízben, amíg puhává nem válik (ilyenkor már üveges kinézetű). Ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. Ismét szűrjük le a vizet, és a gyöngyöket öblítsük le hideg vízzel, majd tegyük félre.
2 evőkanál ghee felhevítése után a cérnametéltet pirítsuk meg, amíg arany barnává nem válik. Lehet boltban eleve pirított metéltet is kapni (roasted vermicelli), ha azt használjuk, akkor elég 2-3 percig forgatni a tűzön, amíg a nyers illat eltűnik. Adjunk hozzá 2 liter tejet és forraljuk fel. Főzzük alacsonyabb hőmérsékleten, amíg a tészta meg nem fő (kb. 10-12 perc). Közben többször kavargassuk is meg. Adjuk hozzá a megfőtt gyöngyöket és keverjük jól össze.
Adjuk hozzá a sűrített tejet és keverjük, amíg jól el nem vegyül a tejjel, majd főzzük négy percig. Kóstoljuk meg és adjunk hozzá cukrot, ha ízlésünk megkívánja (a sűrített tej eleve édes). Adjuk hozzá az összetört kardamomot, és vegyük le a tűzről.
Serpenyőben hevítsünk fél evőkanál ghee-t és pirítsuk meg a kesudiót. Amikor az már aranybarna, adjuk hozzá a mazsolát is. Az így elkészült mixet keverjük a payasamhoz. Én bőkezűen bánok ezzel és bele is keverek sokat, de tálaláskor is teszek külön az egyes adagok tetejére.
Fogyasztása élvezetes egyaránt melegen és hidegen is.
Bernadett