Hozzávalók
3-4 alma, 20 dkg finomliszt (de lehet 10 dkg finomliszt és 10 dkg zabpehelyliszt), 20 dkg cukor (én nádcukrot használok), 20 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, 1 vaníliarúd vagy vaníliás cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, egy kevés vaj és kristálycukor a forma kikenéséhez).
Elkészítés
A forma alját vékonyan kenjük ki vajjal, majd szórjuk be annyi kristálycukorral, amennyit a vaj meg tud tapasztani. A megpucolt, vékony szeletekre szelt almát szépen helyezzük el a tortaforma aljára, ugyanis az a titka a süteménynek, hogy a sütőben a cukor a vajjal karamellizálódni fog, és egy fényes réteget képez az almaszeleteken, amit utána, ha megfordítunk, a süteményünk teteje lesz.
A tojásokat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, finomlisztet, sütőport és a kikapart vaníliabelsőt. A tésztát öntsük rá az almaszeletekre.
Az előmelegített sütőben 200 fokon fél óráig süssük.
Ha kivettük a sütőből, még melegen a megsült tészta aljára fektessünk egy tálalótányért, és egy határozott mozdulattal fordítsuk meg, így az alja kerül a tetejére.
Hidegen vagy melegen is fogyaszthatjuk, és egy kis tejszínhabbal, vanília fagyival, vagy karamell öntettel csodákat lehet tenni az elkészült süteménnyel.
SZD