Ebben a süteményben a mák az igazán domináns, azonban a tészta tetejére szórt kókusz, közepébe kent lekvár teszi különlegessé.
A recept alapja egy bögrés mákos recept, ezért a hozzávalók térfogatát adtam meg. Nagyon kevés edénnyel, eszközzel – és mosatlannal – készül a sütemény, így két éve, mikor Albertfalvára költöztünk, ez volt az első édesség, amelyet itt készítettem el. Bátran ajánlom kezdőknek, legénylakásban élőknek is, hiszen a siker nem marad el.
Hozzávalók
550 ml darált mák, 450 ml liszt, 330 ml kristálycukor (nagyon édesszájúak növelhetik a cukor mennyiségét), 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 1 csipet só, 4 evőkanál olaj, 2 tojás, 400 ml tej.
Ízlés szerint: kókusz a tetejére, 1 citrom reszelt héja a tésztába keverve, illetve lekvárral is meg lehet kenni az elkészült tészta közepét sütés után.
Elkészítés
A száraz hozzávalók összekeverése után az olajjal, tojással, a tej felével kikeverjük, majd a maradék tejet is hozzáadjuk a tésztához. Sütőpapírral bélelt, kb. 40x25 cm-es tepsibe öntjük az elkészült masszát, a tetejét megszórjuk kb. 5 dkg reszelt kókusszal, majd előmelegített sütőben 170 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha lekvárt szeretnénk a közepébe tenni, akkor rácson kihűtjük, fele magasságban elvágjuk, és megkenjük lehetőleg savanykás lekvárral. Gyümölcsökkel is díszíthetjük.
Pethő Éva Krisztina