Gyerekkoromban a tojáslevessel a világból ki lehetett kergetni. Az óvodáskori első találkozástól kezdve irtóztam tőle, és a későbbi „menzás” évek sem tudták megkedveltetni velem a köményes sós lét, amelyben a tojás ízét egyáltalán nem éreztem. Ettől az egytől eltekintve viszont az összes tojásételt imádom, így időről időre felmerült bennem az ötlet, hogy meg kellene újítani ezt az ételt, úgy hogy a tojásos ízvilág jobban érvényesüljön. Ennek a gondolatnak az eredménye az alábbi recept. Az eddigi „tesztalanyoknak” nagyon ízlett!
Hozzávalók (4 személyre csészés mennyiségben)
20 dkg húsos császárhús apró kockákra vágva, szükség esetén kevés étolaj, 8 dl erőleves (kockából is lehet), 4 tojás, 1 dl főzőtejszín vagy 2-3 evőkanál 20 %-os tejföl, 2 teáskanál ecet, fél csokor petrezselyem, só, bors. Igény esetén fejenként még egy tojássárgája a tálaláshoz.
Elkészítés
Az apró kockákra vágott császárhúst közepes lángon megpirítom. Ha tényleg jó húsos, és emiatt nem sül ki elég zsiradék, teszek alá egy kevés étolajat.
Ha a császárhús megpirult, felöntöm 8 dl erőlevessel, majd a lébe beleteszek két teáskanál ecetet (ez ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is).
A tojásokat felverem, sózom, borsozom, majd a forró levesbe csorgatom. Ezután a levesbe keverem a főzőtejszínt (vagy ízlés szerint 2-3 evőkanál tejfölt, de utóbbi esetben figyelni kell a tejfölcsomók teljes eloszlatására). A főzést kis lángon pár percig folytatom, közben sóval, borssal véglegesen beállítom a megfelelő fűszerezést. Végül a levesbe dobom az apróra vágott petrezselymet, ennek is adok pár percet, majd leveszem a levest a tűzről.
Tálaláskor ízlés szerint a tányérba egy-egy tojássárgája helyezhető (az erőleves tojással inspirációja alapján). Amikor elkeverjük gyönyörű aranysárga színt ad a finom levesnek.
Békési Zsófia