Indiai recept a Derzsi utcából:
Vajszószos, fűszeres csirke curry (pörkölt)
Punjab államból eredő étel, ami azonban nemcsak Indiában, hanem az egész világban nagy népszerűségnek örvend. Tulajdonképpen olyan, mint a magyar paprikás csirkepörkölt, csak a fűszerek miatt az íze azért más.
Hozzávalók (4-5 személyre)
90 dkg csirke, 4-5 evőkanál olaj.
Pácoláshoz: 1,5-2 dl joghurt (zsíros), 1-1 evőkanál gyömbér & fokhagyma paszta (lehet friss alapanyagból is zúzni, darálni), 2-3 teáskanál kashmiri chili por, attól függően, hogy ki milyen erősen szereti (a kashmiri chili gyengébb, olyasmi, mint a mi édes pirospaprikánk, így ha indiai indiai nem látja, azzal is lehet helyettesíteni), 3 teáskanál koriander, egy-másfél teáskanál köménypor, fél-egy teáskanál garam masala (fűszerkeverék, manapság már minden nagyobb boltban kapható), lime leve (2 teáskanál), só.
A Makhani szószhoz: 2-3 közepes méretű paradicsom, fél-egy teáskanál kasuri methi (szárított görögszéna levél), 7,5 dkg hideg vaj (ennek a fele is elég lehet, ha valaki kevésbé vajasan szeretné), fél teáskanál paprika/kashmiri chili por, ecet (elhagyható), negyed-fél teáskanál garam masala, fél dl tejszín.
Elkészítés
Először a pácot érdemes elkészíteni. A joghurtot összekeverjük az összes többi összetevővel és a csirkedarabokat beleforgatjuk. (Ha nem csontozott csirkét főzünk, akkor a húst irdaljuk. Javaslom, hogy inkább filézett, gesztenye méretű kockákra vágott húst főzzünk.) A csirkehúst legalább egy, de inkább két órán át a pácban hagyjuk, de a legfinomabb eredmény elérése érdekébe inkább egy egész éjszakán át abban pihentetjük.
Forrósítsunk 4-5 evőkanál olajat egy nagyobb, lehetőleg vastag fenekű serpenyőben vagy széles lábosban, majd tegyük bele a csirkét. Fedőt teszünk rá, és alacsony vagy közepes lángon megfőzzük úgy, hogy közben néha forgatjuk-keverjük. Ha kész, tegyük félre.
A paradicsomokat meghámozzuk (forrásban lévő vízbe dobjuk rövid időre, majd hideg vizes tálba, ami után könnyen lehúzható a héja), és pürésítjük. Forrósítsunk fel két evőkanál olajat és tegyük rá a paradicsompürét. Főzzük öt percig, amíg a folyadék része egy kicsit elpárolog. Adjuk hozzá a hideg vajat és a paprika (chili) port, majd olvadás után főzzük még egy percig. Kóstoljuk meg, ha nem savanyú, akkor itt lehet hozzáadni az ecetet (de nem kötelező). Adjuk hozzá a szárított görögszéna levelet (mozsárban még jobban összemorzsolhatjuk), a garam masalát és a sót, kb. fél perc múlva a tejszínt is hozzákeverhetjük. Kész a szósz. Végül a csirkedarabokat beleforgatjuk a szószba, és alaposan összekeverjük.
Köretként tálalhatjuk basmati rizzsel vagy lepénykenyerekkel (chapati, naan).
Megjegyzés: A csirkét előre is megfőzhetjük, de a szósz elkészítése csak 5-6 percig tart, ezért érdemes azt fogyasztás előtt frissen megcsinálni, és a csirkével összefőzni. Indiában a pácba szoktak egy kis papaya pürét is belekeverni, hogy még selymesebb ízvilágot kapjanak.
Bernadett