A bableves a hosszú élet egyik titka. S nem csak azért, mert nagyon finom, hanem a száraz bab igen értékes táplálék, ugyanis a fehérjeértéke tízszerese a burgonyáénak, illetve nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot és cinket.
A bab hazája Mexikó, ahol az indiánok egyik legősibb eledele volt, s a bevándorló európaiak is igen hamar megkedvelték, hiszen a vászonzacskóban, a nyeregtáskában szállított bab korlátlan ideig tárolható volt, kis helyet foglalt el, és nagyon tápláló, koncentrált éteknek minősült. Magyarországra a XVI. században jutott el, s azóta is mindannyian nagyon szeretjük.
Elkészítésének az egyik legfinomabb formája a nagyhírű regényírónkról, Jókai Mórról elnevezett finomság, amelyet Gundel Károly receptje nyomán közlök:
Hozzávalók
25 dkg tarkabab, 1 füstölt sertéscsülök, 30 dkg sütőkolbász, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 fej hagyma, petrezselyemzöld, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 marék csipetke, 4 dkg zsír, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejföl, liszt, só.
Elkészítés
A babot jól megmossuk, és előző este beáztatjuk. (Ha fejtett babból készítjük, erre nincs szükség, viszont 35 dekát számítsunk belőle.) A csülköt megmosva, megtisztítva kb. 1,5 liter vízben puhára főzzük, hogy a csont kicsússzon belőle. Másnap a karikára vágott zöldségeket a csülök főzőleve tetején megfagyott és lekapart zsíron megpirítjuk. Ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, felöntjük a füstölt lével, babérlevéllel, egy gerezd sóban tört fokhagymával, a kis kockára vágott paprikával és paradicsommal puhára főzzük.
Közben a kolbászt megsütjük, kivesszük, és vékony karikákra vágjuk. Ha a bab megfőtt, a kolbászzsírral, az apróra vágott vöröshagymával, egy gerezd sóban tört fokhagymával és 2 evőkanál liszttel világos rántást készítünk, az utolsó pillanatban pirospaprikával és petrezselyemzölddel meghintve. Ha a leves a rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, végül belefőzzük a csipetkét, utoljára hozzáforraljuk a kolbászkarikákat.
Tálalás előtt kis kockákra vágjuk a csülökhúst, és arra merjük rá a forró levest. Ecettel, tárkonyecettel tányérján ki-ki utánaízesítheti, esetleg igen kevés porcukorral ellensúlyozva a savanyú ízt.
Zsolti bácsi