Hozzávalók
60 dkg pulykamell, 1 dl olaj vagy zsiradék, só, őrölt bors, 1-2 db zöldpaprika.
A dödölléhez: 1 kg burgonya, 30-35 dkg liszt, vegeta, bors, ízlés szerint vöröshagyma, fokhagyma, 2-3 evőkanál zsír, 10 dkg apróra vágott bacon.
Elkészítés
Vágd apró darabokra a pulykát, és forró olajon fehérítsd ki, ha kész vagy a művelettel szórd meg sóval, borssal, és add hozzá az apróra vágott paprikát, de ezt el is hagyhatod. Fedő alatt párold puhára, aztán fedő nélkül is, amíg színt nem kap az ételed.
Ha végeztél, tedd félre és állj neki dödöllét gyártani!
A dödölléhez a burgonyát tisztítsd meg, és annyi sós vízben, amennyi egyujjnyira ellepi, főzd teljesen puhára.
Saját levében nyomkodd össze burgonyatörővel. Apránként szórd bele a lisztet, az apróra vágott vöröshagymát, a bacont, ízlés szerint zúzott fokhagymát, fűszereket, és keverd, dagaszd addig, míg a lisztet a massza felveszi.
Egy tűzálló tálat – tepsi is jó – kenj ki zsírral. Evőkanállal szaggasd bele a burgonyás-lisztes masszát, és a sütőben pirítsd meg.
A tálra halmozz dödöllét, tedd mellé az apró húsdarabokat, és ha szereted, pirított hagymakarikákkal koronázd a művet, de a nélkül is fenséges.
Kőszegi Julianna