Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Burgundi Csiga

2016. április 19. - Zsolti bácsi

bcs1.jpg

Itt a tavasz, kiránduljunk és kössük össze a kellemest a hasznossal, azaz gyűjtsünk csigát! Ugyanis a csigagyűjtéssel két legyet üthetünk egy csapásra: egyrészt ingyenesen sportolhatunk, másrészt csökkenthetjük a család konyhai kiadásait, miközben egy igazi francia különlegességgel kényeztethetjük a szeretteinket.

Az éti csiga (Helix pomatia), különösen a nyirkos helyeket, ártereket és a sűrű erdős részeket kedveli. Tavasszal, főleg esőzések után érdemes gyűjteni, ugyanis június közepén kezd szaporodni, s ekkor már törvény védi az életét.

A kirándulás után az összeszedett csigákat az erkélyen egy hálóval bélelt faládába helyezzük úgy, hogy a láda alja ne érintkezzen a földdel. Néhány napig éheztetjük őket, hogy kitisztuljanak. Az első és a második este vízsugárral alaposan lemossuk a csigákat, majd pár napig száradni hagyjuk őket.

 

Burgundi Csiga (Escargots à la bourguignonne)

Hozzávalók:

60-80 db éti csiga, 3 dl száraz fehérbor, néhány szem fekete bors, 2 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 babérlevél, 1 szegfűszeg, kakukkfű, 8 gerezd fokhagyma, ecet, 20 dkg vaj, 1 cs. petrezselyem, só, bors.

Elkészítés:

A kiéheztetett csigákat lemossuk, majd forró, sós vízbe dobjuk, s 10-15 percig főzzük.

Hústűvel kiszedjük a csigákat, és hideg vízben lemossuk őket. Utána a fejét, farkát, valamint a fekete részeket levágjuk.

A csigahúst beletesszük egy fazékba, vizet és fehérbort öntünk rá, hogy a csigákat ellepje. Megsózzuk, néhány szem borsot, 1 fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, a felkarikázott sárgarépát, valamint a szegfűszeget, babérlevelet, kakukkfüvet és a petrezselyem szárát hozzátéve felforraljuk, és lassú forrással főzzük mintegy 2-3 órán át, amíg megpuhul. Ezután hagyjuk kihűlni, mert így a csigákat átjárja az összes aroma.

Miközben a csiga fő alaposan kitisztítjuk a csigaházakat, sós-ecetes vízben forraljuk 30 percig, majd tiszta vízzel jól átöblítjük, és hagyjuk kiszáradni őket.

A vajat finomra vágott petrezselyemmel, hagymával, tört fokhagymával, sóval és borssal alaposan kikeverjük.

A száraz csigaházakba beleteszünk egy kis vajkrémet, majd belehelyezzük a megfőtt csigát, majd újra egy kis vajkrém következik, s így zárjuk le a csigaház nyílását.

Ezután egy serpenyőbe kis sóhalmokat teszünk, mindegyikbe beleállítunk egy csigát, nyílásával felfelé fordítva, és forró sütőbe tesszük éppen csak annyi időre, hogy a vaj megolvadjon, és már tálalhatjuk is.

Stílusosan baguette és száraz fehérbor illik hozzá!

 

Zsolti bácsi

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr678644204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása