Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Pikáns paradicsomos, paprikás és boros, lila hagymás chutney naan kenyérrel

2016. március 16. - Zsolti bácsi

dscn1076.JPG

 

A pikáns paradicsom chutney egy nagyon finom lekvár. Ideális hideg és meleg ételek mellé, sajtokhoz, felvágottakhoz, de akár grillezett és sült húsokat is feldobhatsz vele. Ünnepek alkalmából szép üvegbe rakva ajándékozhatod szeretteidnek is.

Egy szép nyugodt, békés reggelen vidám hangulatban, menj el a piacra és szerezd be a hozzávalókat. A chutney főzésnek add meg a módját! Ilyen jó alkalmak lehetnek erre a közelgő ünnepek, mint például a karácsony, húsvét, születésnapok, névnapok.

Vegyél: 3-4 db lila hagymát, ugyanennyi vörös hagymát, egy kisebb fej fokhagymát, 2-3 db kaliforniai paprikát, 3-4 darab tv paprikát, 6 darab paradicsomot, helyettesítheted konzerv paradicsommal is, 2 darab piros chili paprikát, ha nem szereted az erős ízt el is hagyhatod, 4 cm gyömbért, ezt is elhagyhatod. Aszalt gyümölcs, bármilyen lehet úgy, mint vörös áfonya, szilva, meggy, ízlés szerint válaszd ki a mennyiséget. (2-3 csomag).

Most jönnek az ízesítők!

1-2 evőkanál balzsamecet, 2 dl félszáraz ízlésednek kedves vörösbor, 1-2 evőkanál Worcester szósz, 1-2 evőkanál szójaszósz (ha ezek nem állnak a rendelkezésedre nyugodtan használj sima ecetet, citromot vagy zöldcitromot), só, bors, 2 evőkanál barnacukor és olíva olaj, vagy sima napraforgó olaj.

Irány a konyha!

Szépen készítsd ki a hozzávalókat az asztalra. A zöldségeket tisztítsd meg, de ne darabolj fel semmit. Vedd elő a legnagyobb tepsid, és sorakoztasd bele a paprikát, paradicsomot, fokhagymát, a lilahagymát és vöröshagymát. Locsold meg egy-két evőkanál olíva olajjal a tetejüket. Állítsd 170 fokra a sütődet és tedd be az egészet úgy, ahogy van! Süsd barnára az egészet, amíg a paprika és a paradicsom bőre összeráncosodik. Ezután szépen húzd le a bőrüket, és a többi hozzávalóval együtt darabold fel. A tepsi alján összegyűlt fekete aranyat ki ne dobd! Csorgasd csak szépen rá a darabolt zöldségekre, ez fogja megadni a különleges ízét és zamatát.

Készítsd el a karamellt, tedd bele a feldarabolt zöldségeket, kedvenc gyümölcsödet, és a fent leírt ízesítőket. A lekvár főzés szabályait betartva lassú tűzön főzd, ez körülbelül 2,5 órát vesz igénybe. Időnként locsolgasd meg a kedvenc vörösboroddal, de ne vidd túlzásba, hagyj magadnak is belőle. 2,5 óra főzés elegendő lesz, hagyd kihűlni és töltsd sterilizált övegekbe.

A Boros lila hagymás chutney 1-2 kg hagymával indul, s ugyanígy készítjük el, csak kihagyjuk a sütési eljárást.

Jó étvágyat!

Naan kenyér (Chutney és naan kenyér együtt az igazi!)

Szórd a búzalisztet egy tálba (kb. 60 dkg), és tegyél hozzá langyos vizet (kb. 1-2 dl), sót ízlés szerint, sütőport (1 csomag) és 1-2 evőkanálnyi olíva olajjal gyúrd össze.

15-20 percet pihentesd a tésztát és a kezeid!

Lisztezett deszkán nyújtsd ki és vágj belőle kerek lapokat.

Gyújtsd be a gázsütőd legnagyobb rózsáját és tedd a platni tetejére a kerek tésztát.

Süsd meg mindkét oldalát szép pirosra, vigyázz nagyon gyorsan elkészül.

A kisült naan kenyeret még forrón kend át fokhagymás olvasztott vajjal.

Máris tunkolhatod a finom chutney-t kedved szerint.

Jó étvágyat!

Juli

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr538486698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása