Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Sóba-vízbe bableves és törött bab

2016. február 11. - Zsolti bácsi

 

Itt van a böjt, eljött az ideje húsmentes ételek fogyasztásának, s annak is, hogy közkinccsé tegyem az egyik kedvenc levesem, és az azt követő törött bab receptjét. Ezt a levest nem csak azért kedvelem, mert nagyon finom, hanem azért is, mert ez az az étel, amelyben a zöldségek a legfinomabbra és a legpuhábbra főnek. Sőt javaslom Önöknek, hogy az ízorgia fokozásaként dobjanak bele egy paszternákot is.

Ezt a zöldségfélét viszonylag kevesen ismerik, pedig érdemes vele közelebbi kapcsolatba kerülni!

 

Paszternák vagy pasztinák

(Pastinaca sativa)

paszternak.jpg

Már az ókorban ismerték és nagyon kedvelték. A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak valamivel édesebb. A mag hasonló célt szolgált, mint a kapormag. Korábban sokkal fontosabb szerepet játszott nálunk is, jelentőségének csökkenésében a petrezselyem és a sárgarépa elterjedése játszott közre.

Napjainkban ismét kezd divatba jönni, és gyökerét petrezselyem helyett húslevesek stb. ízesítésére használják. Tápértéke nagyobb, mint a petrezselyemé, ezért a konzervipar szívesen használja. Adagolásával azonban vigyázni kell, mert túladagolásakor édes lesz tőle az étel.

Kétéves növény, húsos, répa alakú gyökeréért termesztik. Gyökere 16-22 cm hosszú, répaszerű, sima felületű, édeskés, fűszeres ízű.

Hatóanyagai hasonlóak a petrezselyemhez és a sárgarépához. Gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó hatású, ezért vese-, epekő és gyomorbaj esetén jó hatású.

 

Sóba-vízbe bableves

bableves.JPG

Hozzávalók:

50 dkg szárazbab, 4 db sárgarépa, 1 db paszternák, 2 db fehérrépa, fél zeller, 1 db burgonya, 1 db vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, őrölt pirospaprika, petrezselyem zöld.

 

Elkészítés:

A babot jól megmossuk, és előző este beáztatjuk. Megtisztítjuk a zöldségeket, nagyságtól függően hosszában félbe vagy negyedébe vágjuk, a hagymafejet hagyjuk egyben. 4 liter vízben az egészet feltesszük főni. Megsózzuk, majd ha felforrt egy evőkanál pirospaprikát szórunk bele, majd addig főzzük, amíg a bab puha nem lesz (kb. 2 óra). Gyufatésztával vagy csipetkével tálaljuk.

Ha törött babot is készítünk (érdemes), akkor a levet lemerjük, a zöldségeket pedig egy tálra kiszedjük, a babot pedig félretesszük. Ki-ki ízlése és étvágya szerint szed tésztát és zöldséget a tányérjára, majd erre merjük a forró levest. Jómagam annyira szeretem a sóba-vízbe bablevesben főtt zöldségeket, hogy önállóan, mintegy előételként fogyasztom. Az örömteli élményt érdemes fokozni azzal, hogy a zöldségevés közben Beethoven Örömódáját hallgatjuk!

 

Törött bab

torott_bab.JPG

Hozzávalók:

A levesben megfőtt bab, zsír, liszt, őrölt pirospaprika, só.

 

Elkészítés:

A főtt babot krumpli törővel összetörjük. Vékony rántást készítünk, majd sózzuk, meghintjük egy evőkanál pirospaprikával és felengedjük egy kis vízzel. Beletesszük a törött babot, majd gyakori kevergetés mellett felforraljuk. Ha túl sűrű, közben egy kis víz hozzáadásával beállíthatjuk, hogy kellemesen krémes legyen.

A törött babot díszíthetjük, illetve finomabbá tehetjük, ha egy fej hagymát apróra vágunk, és zsírban megpirítjuk. Beleszórunk egy kis piros paprikát és sót, majd a főzelék tetejére öntünk egy-két kanállal.

Zsolti bácsi

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr828381958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása