Itt van a böjt, eljött az ideje húsmentes ételek fogyasztásának, s annak is, hogy közkinccsé tegyem az egyik kedvenc levesem, és az azt követő törött bab receptjét. Ezt a levest nem csak azért kedvelem, mert nagyon finom, hanem azért is, mert ez az az étel, amelyben a zöldségek a legfinomabbra és a legpuhábbra főnek. Sőt javaslom Önöknek, hogy az ízorgia fokozásaként dobjanak bele egy paszternákot is.
Ezt a zöldségfélét viszonylag kevesen ismerik, pedig érdemes vele közelebbi kapcsolatba kerülni!
Paszternák vagy pasztinák
(Pastinaca sativa)
Már az ókorban ismerték és nagyon kedvelték. A gyökér és a mag a petrezselyemhez hasonló ízű, csak valamivel édesebb. A mag hasonló célt szolgált, mint a kapormag. Korábban sokkal fontosabb szerepet játszott nálunk is, jelentőségének csökkenésében a petrezselyem és a sárgarépa elterjedése játszott közre.
Napjainkban ismét kezd divatba jönni, és gyökerét petrezselyem helyett húslevesek stb. ízesítésére használják. Tápértéke nagyobb, mint a petrezselyemé, ezért a konzervipar szívesen használja. Adagolásával azonban vigyázni kell, mert túladagolásakor édes lesz tőle az étel.
Kétéves növény, húsos, répa alakú gyökeréért termesztik. Gyökere 16-22 cm hosszú, répaszerű, sima felületű, édeskés, fűszeres ízű.
Hatóanyagai hasonlóak a petrezselyemhez és a sárgarépához. Gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó hatású, ezért vese-, epekő és gyomorbaj esetén jó hatású.
Sóba-vízbe bableves
Hozzávalók:
50 dkg szárazbab, 4 db sárgarépa, 1 db paszternák, 2 db fehérrépa, fél zeller, 1 db burgonya, 1 db vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, őrölt pirospaprika, petrezselyem zöld.
Elkészítés:
A babot jól megmossuk, és előző este beáztatjuk. Megtisztítjuk a zöldségeket, nagyságtól függően hosszában félbe vagy negyedébe vágjuk, a hagymafejet hagyjuk egyben. 4 liter vízben az egészet feltesszük főni. Megsózzuk, majd ha felforrt egy evőkanál pirospaprikát szórunk bele, majd addig főzzük, amíg a bab puha nem lesz (kb. 2 óra). Gyufatésztával vagy csipetkével tálaljuk.
Ha törött babot is készítünk (érdemes), akkor a levet lemerjük, a zöldségeket pedig egy tálra kiszedjük, a babot pedig félretesszük. Ki-ki ízlése és étvágya szerint szed tésztát és zöldséget a tányérjára, majd erre merjük a forró levest. Jómagam annyira szeretem a sóba-vízbe bablevesben főtt zöldségeket, hogy önállóan, mintegy előételként fogyasztom. Az örömteli élményt érdemes fokozni azzal, hogy a zöldségevés közben Beethoven Örömódáját hallgatjuk!
Törött bab
Hozzávalók:
A levesben megfőtt bab, zsír, liszt, őrölt pirospaprika, só.
Elkészítés:
A főtt babot krumpli törővel összetörjük. Vékony rántást készítünk, majd sózzuk, meghintjük egy evőkanál pirospaprikával és felengedjük egy kis vízzel. Beletesszük a törött babot, majd gyakori kevergetés mellett felforraljuk. Ha túl sűrű, közben egy kis víz hozzáadásával beállíthatjuk, hogy kellemesen krémes legyen.
A törött babot díszíthetjük, illetve finomabbá tehetjük, ha egy fej hagymát apróra vágunk, és zsírban megpirítjuk. Beleszórunk egy kis piros paprikát és sót, majd a főzelék tetejére öntünk egy-két kanállal.
Zsolti bácsi