Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Párisi roló

2019. február 28. - Zsolti bácsi

dsc01620.JPG

Hozzávalók
Piskóta: 4 db tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt, 2 dkg holland kakaópor, csipet só, kevés őrölt fahéj, csipet szódabikarbóna, 1 evőkanál víz
Krém: 2,5 dl tejszín, 12,5 dkg 75%-os étcsokoládé, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál holland kakaópor, só, csipetnyi fahéj, 1 kikapart vanília rúd, 2 desszertes kanál rum aroma, 1 desszertes kanál narancs aroma.
Bevonó: 10 dkg 50%-os csokoládé, 1 evőkanál tejszín.

Elkészítés
Krém: A csokoládén kívül valamennyi hozzávalót egy főzőedénybe teszünk, felmelegítjük 80-90 °C fokra, közben megkeverjük. A tejszínnek nem szabad forrnia! A tűzről levéve azonnal beletesszük a felaprított csokoládét, majd 5 perc után a krémet simára keverjük. Amíg hűl a krém, elkészítjük a piskótát.
Piskóta: A tojásokat ketté választjuk. A sárgáját a cukor felével, csipet sóval, szódabikarbónával és az 1 kanál meleg vízzel habosra keverjük. A fehérjét pedig a maradék cukorral laza-lötyögős habbá verjük. Majd a habot lazán, fakanállal a sárgás masszába keverjük, és beleszitáljuk a lisztet, kakaóport, fahéjat.
Háztartási tepsire sütő papírt helyezünk, majd a teljes nagyságára rákenjük a piskóta masszát. 170-180 °C fokon 10-12 percig sütjük.
A piskóta lapot megfordítjuk és lehúzzuk róla a papírt, majd, a már kihűlt (vastagon kenhető) krémet egyenletesen elkenjük rajta. Középen, keresztben egy késsel elvágjuk, s az így kapott két fél, már betöltött lapot egymással szemben szorosan feltekerjük. Feltekerés előtt, aki szereti, reszelhet bele fehér marcipánt, de rakhat bele magozott meggyet is. Az 2 db szorosan feltekert rudat tiszta sütő papírokba csavarjuk. Egy éjszakéra hűtőben pihentetjük.
A bevonáshoz vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, amibe 1 kanál tejszínt teszünk. A csokoládé akkor jó, ha szájszéllel ellenőrizve kissé melegnek érezzük. Ecsettel egyenletesen lekenjük a rolókat. Semmiképpen nem szabad forrónak lennie, mert az áthúzást követően a csokoládé réteg megszürkül.
Meleg vízbe mártott, de nem vizes késsel egyenlő szeletekre vágjuk.

Jó étvágyat kíván: Németh Károly mestercukrász

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1414659855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása