Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Halálos csokitorta

2018. február 01. - Zsolti bácsi

dsc01128.JPG

Ha valaki kedvezni szeretne csoki ínyenc férjének, elsősorban nem különleges táblák után kutat, azt megteszi egy ínyenc maga. Hanem elkezd mindenhol receptek után kutatni: sima sütemények mellé születésnapra tortával készül. És abból ezerféle van: soklaposak, vajasan krémesek, lágyan szuflésak, könnyen elkészíthetőek vagy csupa csokisak. Utóbbi kategóriában találtam rá évekkel ezelőtt Stahl Judit „Végre otthon!” könyvében az alábbi receptre. Bevallom ez egy olyan sikerülős torta. Nem bonyolult, gyorsan elkészül, mégis a rengeteg minőségi csokoládé miatt megkérdőjelezhetetlen értéket hordoz. Nem kell feltétlenül megpróbálni sok-sok gyertyát beledugdosni, ahhoz túl lágy. Aki a csokit szereti, annak jó látvány önmagában is. A belbecs minden rusztikusságát feledteti!

Hozzávalók
10 dkg mandula, mogyoró vagy dió, 35 dkg kiváló minőségű étcsokoládé, 15 dkg vaj, 2 evőkanál tejszín, 20 dkg cukor, 1 vaníliarúd, csipet só, 2 evőkanál tej, 5 tojás, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor.
A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 4 dkg vaj, 1 evőkanál rum (vagy rumaroma).

Elkészítés
Akinek 24 centi átmérőjű tortaformája van, a recept alakítgatása nélkül állhat neki a munkának. Melegítse elő a sütőt alacsonyabb hőmérsékletre (150-160 fok körülire), s a tortaformát kivajazás után alul papírozza is be, majd ismét kenje át vajjal, s szórjon rá kakaóport. A forma oldalát elég kivajazni.
A magvat (elsősorban ajánlom a hámozott mandulát, de a mogyoró és a dió is remek, sőt ha vegyítjük őket, az is jó) serpenyőben pirítsa illatosra, s ezután darálja csak át durvábbra. Az étcsokoládét darabokra törve a vajjal s a tejszínnel együtt vízgőz fölött olvassza meg egy edényben, majd hagyja kihűlni.
A cukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét (adott esetben a bourbon vaníliás cukor vagy vaníliaaroma is megjárja), a csipet sót és a tejet az egész tojásokhoz adva keverje robotgéppel habosra, nagyjából az eredeti mennyiség másfélszeresére. Ehhez a masszához kell csorgatni az olvadt, még langyos csokoládét, aztán teaszűrőn keresztül a kakaóport is beleszitálva újból alaposan dolgozza át a géppel. A legvégén egyszerűen fakanállal a tésztába kell forgatnia az őrölt magvat.
Kanalazza az egészet a formába, s 45 percig süsse. Ha ekkor a tűpróba után még ragacsosnak tűnik, voltaképpen pont jó. Ha tovább süti, kiszárítja. Sütés után a formában kell kihűlnie a tortának, s csak később lehet törésmentesen kiszedni onnan (oldala körbevágásával).
A máz gyorsan elkészül: vízgőz fölött percek alatt összeolvadnak a hozzávalók. Rum helyett használható természetesen aroma, vagy más ízű alkohol is. A hideg tortára kenve érdemes egy órán át hűteni az egészet. A lényeg: fogyasztás előtt fél órát legyen már szobahőmérsékleten, hiszen a csokoládé úgy a legjobb.

Balogh Zsuzsi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1413624048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása