Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Sertéscomb vadasan

2017. november 18. - Zsolti bácsi

vadas.jpg

Ezt az ételt bármikor elkészíthetjük, de főleg abban az esetben célszerű, ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű alapanyag. Bármilyen kevés hús van otthon, abból elkészíthetjük (sőt, ha nincs semmi, a nélkül is meg lehet csinálni).
Nagyon sokféleképpen lehet vadast készíteni, most egy egyszerű változatot próbálunk ki. A lényeg hogy elég gyorsan elkészülhetünk vele, nem túl drága, és nagyon finom.
Disznóhúsból fogjuk megfőzni.

Hozzávalók
75 dkg sertéscomb, 10 dkg szalonna, 2 evőkanál zsír, 3 db nagy sárgarépa, 2 db kisebb fehérrépa, 1 kisebb darabka zeller, 6 db babérlevél, 3 nagy fej hagyma, 20-25 szem borókabogyó, 30-40 szem egész feketebors, 5 púpozott evőkanál cukor, 8-10 evőkanál mustár, 2-3 kiskanál csípős mustár, 1 doboz tejföl, 2-3 kiskanál citromlé, kb. 2 l víz, ízlés szerint só.

Elkészítés
A zsírt egy kisebb serpenyőben felhevítjük, majd beledobjuk a szalonnát és megsütjük. A sült szalonnát kiszedjük a zsírból, és áttesszük egy nagyobb lábasba (ebbe kerül majd bele az összes többi hozzávaló is). A húst felszeleteljük, és a zsírban mindkét oldalát kb. 3 percig sütjük. Ha megsült áttesszük a szalonna mellé.
A maradék zsírba beledobjuk a cukrot, és karamellt készítünk. A kész karamellbe beletesszük a citromlét és némi vizet. Elkeverjük, és mehet a hús után a lábasba, az összes többi alapanyaggal együtt. A hagymákat elnegyedeljük, a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, ízlés szerint sózzuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a lábasban sorsukra váró alapanyagokat (kb. 2 liter).
Hozzávetőlegesen másfél óráig főzzük, és ha a hús megpuhult, akkor a lábast levesszük a tűzről.
A hússzeleteket kiszedjük, a babérleveleket kidobjuk, és az összes többi hozzávalót – a tejföl és a mustár hozzáadásával – összeturmixoljuk.
A húst visszahelyezve az egészet kicsit összeforraljuk, és ezzel be is fejeztük a mai tevékenységünket (legalábbis ami a főzést illeti).
Krokettel, zsemlegombóccal, esetleg főtt tésztával kínáljuk.

Kőszegi József

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1513308319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása