Ezt az ételt bármikor elkészíthetjük, de főleg abban az esetben célszerű, ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű alapanyag. Bármilyen kevés hús van otthon, abból elkészíthetjük (sőt, ha nincs semmi, a nélkül is meg lehet csinálni).
Nagyon sokféleképpen lehet vadast készíteni, most egy egyszerű változatot próbálunk ki. A lényeg hogy elég gyorsan elkészülhetünk vele, nem túl drága, és nagyon finom.
Disznóhúsból fogjuk megfőzni.
Hozzávalók
75 dkg sertéscomb, 10 dkg szalonna, 2 evőkanál zsír, 3 db nagy sárgarépa, 2 db kisebb fehérrépa, 1 kisebb darabka zeller, 6 db babérlevél, 3 nagy fej hagyma, 20-25 szem borókabogyó, 30-40 szem egész feketebors, 5 púpozott evőkanál cukor, 8-10 evőkanál mustár, 2-3 kiskanál csípős mustár, 1 doboz tejföl, 2-3 kiskanál citromlé, kb. 2 l víz, ízlés szerint só.
Elkészítés
A zsírt egy kisebb serpenyőben felhevítjük, majd beledobjuk a szalonnát és megsütjük. A sült szalonnát kiszedjük a zsírból, és áttesszük egy nagyobb lábasba (ebbe kerül majd bele az összes többi hozzávaló is). A húst felszeleteljük, és a zsírban mindkét oldalát kb. 3 percig sütjük. Ha megsült áttesszük a szalonna mellé.
A maradék zsírba beledobjuk a cukrot, és karamellt készítünk. A kész karamellbe beletesszük a citromlét és némi vizet. Elkeverjük, és mehet a hús után a lábasba, az összes többi alapanyaggal együtt. A hagymákat elnegyedeljük, a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, ízlés szerint sózzuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a lábasban sorsukra váró alapanyagokat (kb. 2 liter).
Hozzávetőlegesen másfél óráig főzzük, és ha a hús megpuhult, akkor a lábast levesszük a tűzről.
A hússzeleteket kiszedjük, a babérleveleket kidobjuk, és az összes többi hozzávalót – a tejföl és a mustár hozzáadásával – összeturmixoljuk.
A húst visszahelyezve az egészet kicsit összeforraljuk, és ezzel be is fejeztük a mai tevékenységünket (legalábbis ami a főzést illeti).
Krokettel, zsemlegombóccal, esetleg főtt tésztával kínáljuk.
Kőszegi József