A boldog élet egyik titka a rakott kelkáposzta, a másik pedig a juhászpástétom! S mivel úgy gondolom, hogy az olvasók nagy része tisztában van a rakott kel (brokkoli, zöldbab stb., ki mit szeret) elkészítésével, ezért az alábbiakban, egy távoli rokon, az angolszász országokban igen kedvelt juhászpástétom vagy pásztorpite receptjét ismerhetjük meg:
Hozzávalók
50 dkg darált bárányhús, 3 evőkanál olaj, 1 nagy hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 db sárgarépa, pár csepp Worcester szósz, 1 evőkanál paradicsompüré, 2,5 dl vörösbor, 1 ág rozmaring, 2-3 dl húsleves (kockából is jó), 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 5 dkg reszelt (parmezán) sajt, só, bors.
Elkészítés
A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, s forró vízben puhára főzzük.
Serpenyőben felhevítjük az olajat, megpirítjuk rajta a darált húst, majd sózzuk, borsozzuk. Állandó kevergetés közben belereszeljük a hagymát, fokhagymát és a sárgarépát. Hozzáadjuk a Worcester szószt és a paradicsompürét, beleöntjük a vörösbort, s apróra vágott rozmaringgal ízesítjük. Beleöntjük a húslevest, s addig forraljuk, amíg besűrűsödik.
Leszűrjük a burgonyát, összetörjük, s a vajjal és a két tojássárgájával pürét készítünk, belereszeljük a sajt felét, sóval, borssal ízesítjük.
Tűzálló edénybe merjük a darált húst, s a burgonyapürét óvatosan szétterítjük a tetején, majd megszórjuk a maradék sajttal.
Előmelegített sütőbe (kb. 200 fok) tesszük, s 15-20 percig sütjük, amíg a teteje megpirul.
Zöldsalátával tálaljuk.
Zsolti bácsi