Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Húspástétom

2017. november 18. - Zsolti bácsi

Kb. egy kg sertéshúsból ízlés szerinti, de kicsit fűszeres és bő szafttal, pörköltet kell készíteni. (Ezt nem részletezem.) Mikor már majdnem kész, egy kávéskanálnyi majoránnát kell belekeverni.
Közben négy zsemlét kell beáztatni, kicsavarni, és belekeverni a pörköltbe, így a szaft átitatja a zsömlét. Az egészet hagyjuk kihűlni.
A kihűlt pörköltet (benne a zsömlével) össze kell darálni kb. 40 dkg nyers felvágottal együtt. Ennek legjobb a „vadász” felvágott, de megfelel az „olasz” vagy egy fokhagymás ízesítésű is. A darálót tetszés szerint kell nagyobb vagy a kisebb „lyukra” állítani. Az így kapott masszába kell 3-4 tojást keverni. Általában nem kell ízesíteni, de ilyenkor lehet még valamilyen fűszert (sót, borsot, csípős paprikát, chilit stb.) hozzáadni.
Egy megfelelő nagyságú fémfazekat zsírral ki kell kenni, és a masszát belehelyezni. Kicsit meg kell nyomogatni, hogy levegő lehetőleg ne maradjon benne. A fazekat letakarva egy nagyobb fazékban kell kigőzölni. Ez legalább fél-háromnegyed óra lehet. Akkor van kész, ha a zsír a massza, most már nevezzük pástétomnak, tetején úszik. A párolásnak tulajdonképpen a tojást kell megfőznie. Ekkortól a pástétom már fogyasztható.
A kihűlt pástétom főleg szendvics készítésére alkalmas. A megkent kenyeret lehet díszíteni uborka szelettel, zöldpaprikával, főtt tojás szelettel stb. Kiadós, finom szendvicskrém.

Madaras házaspár

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9613309265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása