Kb. egy kg sertéshúsból ízlés szerinti, de kicsit fűszeres és bő szafttal, pörköltet kell készíteni. (Ezt nem részletezem.) Mikor már majdnem kész, egy kávéskanálnyi majoránnát kell belekeverni.
Közben négy zsemlét kell beáztatni, kicsavarni, és belekeverni a pörköltbe, így a szaft átitatja a zsömlét. Az egészet hagyjuk kihűlni.
A kihűlt pörköltet (benne a zsömlével) össze kell darálni kb. 40 dkg nyers felvágottal együtt. Ennek legjobb a „vadász” felvágott, de megfelel az „olasz” vagy egy fokhagymás ízesítésű is. A darálót tetszés szerint kell nagyobb vagy a kisebb „lyukra” állítani. Az így kapott masszába kell 3-4 tojást keverni. Általában nem kell ízesíteni, de ilyenkor lehet még valamilyen fűszert (sót, borsot, csípős paprikát, chilit stb.) hozzáadni.
Egy megfelelő nagyságú fémfazekat zsírral ki kell kenni, és a masszát belehelyezni. Kicsit meg kell nyomogatni, hogy levegő lehetőleg ne maradjon benne. A fazekat letakarva egy nagyobb fazékban kell kigőzölni. Ez legalább fél-háromnegyed óra lehet. Akkor van kész, ha a zsír a massza, most már nevezzük pástétomnak, tetején úszik. A párolásnak tulajdonképpen a tojást kell megfőznie. Ekkortól a pástétom már fogyasztható.
A kihűlt pástétom főleg szendvics készítésére alkalmas. A megkent kenyeret lehet díszíteni uborka szelettel, zöldpaprikával, főtt tojás szelettel stb. Kiadós, finom szendvicskrém.
Madaras házaspár