Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Hentes-szelet

2017. november 18. - Zsolti bácsi

Hozzávalók
Mivel az egyéni ízlésnek döntő szerepe van, nehéz mennyiségeket megadni, csak irányadóként jelzem: 8-10 szelet sertésborda, 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 5-7 dl paradicsomlé, egy kávéskanál köménymag, 15 dkg szalonna, 35 dkg sonka (40-45 dkg angol szalonna), 6-8 db savanyú uborka.
Ez az adag 6-8 főre elegendő. Kicsit „macerás” az elkészítése, de nagyon megéri.

Elkészítés
Először a karaj, esetleg tarja szeleteket (kicsit sózva) lisztben forgatva mindkét oldalon elő kell sütni zsírban, az olaj nem jó (kb. egy-másfél perc oldalanként a vastagságtól függően).
Ezután „húslét” kell készíteni
Húslé készítése: Abban a zsírban, ahol a húsok (elő)sültek, egész köménymagot kell „kipattogtatni”, aztán üvegesre kell párolni a vöröshagymát, beletenni az összezúzott fokhagymát, aztán paradicsomlével kell felönteni, és az egészet összeforralni. Legjobb, ha házi főzésű paradicsomlé áll rendelkezésre, de lehet sűrítettből is készíteni felhígítva. Ízlés szerint lehet húslevessel (esetleg kockával) javítani, illetve szaporítani. Ha kész, le kell szűrni, mert csak a levet szabad használni.
Ragu készítése: Az apróra vágott füstölt szalonnát meg kell pirítani együtt a hosszúkásra vágott sonkával (a kettő helyett lehet csak angol szalonna is, de vigyázni, mert az nagyon sós, ilyenkor a húst óvatosan kell sózni). Ha egy kicsit már megpirultak szintén hosszúkásra vágott ecetes (esetleg kovászos) uborkát kell rátenni, és összeforralni addig, amíg az uborka is kicsit megfő. (A csemege uborkának szerintem nincs megfelelő íze!) Fokozatosan kell felönteni lével, hogy le ne égjen. A ragu levének lehet használni az elkészült húslé egy részét és/vagy az uborka levét is. Ízlés szerint, kóstolgatni kell. Nem baj, ha kicsit savanykás lesz az uborka létől. Nem kell teljesen készre főzni!
Ha mindennel kész vagyunk, egy nagy tálban (jénai, tepsi stb.) le kell rakni a hússzeleteket, kanállal szépen ráhelyezni mindegyikre a ragut, és az egészet leönteni a megmaradt húslével és a ragu levével is. Jó, ha ellepi a lé az egészet, amit jó alaposan össze kell forralni, mert a húsnak és a ragunak is még kicsit puhulnia kell.
Forrón kell tálalni, köret lehet párolt rizs vagy hasábburgonya. A szaftból is lehet bőven tenni, főleg a rizsre.
A maradék eltehető, és újra melegíthető, nemigen veszt a minőségéből. Nagy előny, hogy akár előző nap is mindent el lehet készíteni, csak az összeforralást kell a tálalás előtt elvégezni.
Elvileg (több ismerősöm szerint) a sertésszelet helyett alkalmazható pulykamell is.

Madaras házaspár

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4013309143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása