Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Gombás táska

2017. november 18. - Zsolti bácsi

gomba.jpg

Ezt a harapnivalót többféle töltelékkel (pörköltmaradék, zöldséges pirított csirkemell, gomba, sajt stb.) el lehet készíteni. Vasárnap délután, amikor elfogy a hétvégi menü, és kezdünk megéhezni, gyorsan neki is állhatunk. (Amennyiben nincs semmilyen maradék, ami alkalmas lenne tölteléknek, akkor a tésztából kifliket készítünk.)
Most gombával készítjük, mert ezt szeretem!

Hozzávalók
1 kg liszt, 4,5 dkg élesztő, 4 csipetnyi só, 1 evőkanál zsír, 1 egész tojás, 50 dkg gomba, őrölt bors, paprika.

Elkészítés
Bemelegítésként a lisztet néhány csipetnyi sóval, egy evőkanálnyi zsírral, 1-2 dl vízzel, és az előzőleg már ébresztett (langyos vízben, esetleg valami normális tejben, kevéske cukorral megfuttatott) élesztővel nem túl keményre összedolgozzuk, majd lefedve meleg helyen egy órát kelesztjük. Becsüljük meg a tésztánkat, a kelt tészta gyűlöli a hideget és a huzatot, ezért valóban tegyük meleg helyre. Megéri…
Miközben a tészta kel, elkészítjük a pirított gombát. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és sóval, paprikával ízesítve kevés zsíron pirítani kezdjük (a szokásos egy fej apróra vágott vöröshagymát most nem tesszük bele), majd kis lángon, lefedve, saját levében pároljuk kb. fél órán keresztül. Utána nagy lángon, folyamatosan kevergetve rövid idő alatt enyhén lepirítjuk (a lényeg, hogy ne nagyon maradjon leve).
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, kb. 6x6 cm-es lapokra vágjuk, és a pirított gombát ráhalmozzuk a lapokra. A lapok átlósan szemben lévő sarkait összehajtva, kis táskákat formálunk. A tepsin úgy helyezzük el, hogy az összehajtott rész kerüljön alulra. A felvert tojással gazdagon megkenjük, frissen őrölt fekete borssal meghintjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt világos pirosra sütjük (a tepsit nem kell zsiradékkal kikenni).

Kőszegi József

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4213309109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása