Családi hagyomány, hogy összevont születés-névnapokra ezt a levest kérik a gyerekek a nagymamától.
Elkészítés
2 dkg margarint egy evőkanál liszttel kikavarunk rántásnak, tetszés szerint zúzott fokhagymát teszünk hozzá, majd 3 dl vízzel felforraljuk. Két tyúkhúsleves kockát feloldunk benne. 5 dkg juhtúrót 2 dl tejfölben elkeverünk, és a levesbe tesszük, majd 6 dl vízzel föleresztjük. Egyet forraljunk rajta, majd cukorral, kaporral, ecettel ízesítjük tetszés szerint.
A gombócokhoz egy tojást habosra keverünk egy evőkanál búzadarával, egy evőkanál liszttel, majd 5 dkg juhtúróval. Végül kaporral ízesítjük, s kb. öt centiméter átmérőjű gombócokat formálunk. A gombócokat már előző nap is elkészíthetjük, lefóliázva betesszük a hűtőbe. A kész levesbe dobáljuk őket, s még addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a tetejére.
Bakos Gabriella