Közismert sztereotípia, hogy mi magyarok egészségtelenül étkezünk. Ami persze nem teljesen igaz, hiszen egyre többen vannak, akik odafigyelnek arra, hogy mi kerül az asztalukra.
Ha nem akarunk idő előtt szívrohamban, agyvérzésben meghalni, vagy hosszú kort megélve cukorbetegségben és ízületi bántalmakban szenvedni, akkor nincs mese, többet kell mozognunk és egészségesebben kell táplálkoznunk.
Persze az egészséges táplálkozás nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezentúl csak köleskását ehetünk egy kis cékla lével leöblítve. Nagyon sokat tehetünk már azzal is, ha csak apró változásokat alkalmaznunk, amelyek lehetővé teszik, hogy az étkezés ne csak a létfenntartás szolgálatában álljon, hanem továbbra is megőrizze az élvezeti jellegét, azaz örömet okozzon.
Akik ismernek, tudják, hogy nem vagyok ellensége a zúzós ételeknek. Azonban az, aki hetente eszik pacalpörköltet vagy szalontüdőt zsemlegombóccal, máris ötven százalékkal egészségesebben étkezhet, ha csak kéthetente kerülnek ezek a finomságok az asztalára; amely egyúttal az élvezeti értékét is növeli, hiszen egy kicsit tovább kell várnunk a kedvencünkre.
De félre a tréfával, igyekezzünk csökkenteni a zsíros, cupákos húsok arányát étrendünkben, és a soványabb húsok mellett fogyasszunk egy kicsit több zöldséget és a gyümölcsöt. Valamint hetente legalább egyszer együnk tengeri halat, amely a cékla mellett a hosszú élet másik titka! Persze nem kell rögtön egy párolt rombuszhallal próbálkozni és szenvedni, kezdetben nagyon megfelelnek a halkonzervek is, amelyeket ma már nem csak olajos és paradicsomos, hanem igen változatos ízesítésekben is lehet kapni.
Az egészségesebb étkezés már a vásárlásnál elkezdődik. Igyekezzünk mindig idény gyümölcsöt és zöldséget vásárolni, mert akkor biztosak lehetünk abban, hogy kinn a földeken a napfény érlelte meg, s nem a melegházban mesterséges körülmények között termelték. Fontos az is, hogy minél közelebbről származzon, hiszen a szállítási idő alatt sok értékes tápanyag lebomlik, nem is beszélve arról, hogy mindenféle tartósítószerekkel is lefújják. Ide tartozik, hogy az idényen kívül, a messziről szállított zöldségek helyett inkább mirelitet vegyünk, ugyanis azokat a leszedéstől számítva néhány órán belül lefagyasztják, s így jobban megőrzik a tápanyagokat.
A mélyfagyasztott és az egyéb módon tartósított élelmiszereknél mindig olvassuk el, hogy milyen összetevőkből áll, mennyi adalékanyagot tartalmaz, amelyeket az úgynevezett e-számokkal jelölnek. Ha két-három e-számnál többet találunk, máris tegyük vissza a helyére.
A konzerveknél is részesítsük előnyben azokat, amelyeket hőkezeléssel tartósítottak, és nem tartalmaznak mesterséges aromákat és színezékeket.
Egyszóval az egészségesebb konyha érdekében nem kell feltétlenül áttérni a makrobiotikus étkezésre. Továbbra is együk azt, amit szeretünk, de figyeljünk arra, hogy milyen alapanyagokat használunk, és ritkábban fogyasszunk zúzós ételeket, illetve gyakrabban azokat a kedvenceinket, amelyeket sovány húsból készítünk, vagy sok zöldséget tartalmaznak.
A lassú változtatás híveiként (mert azt be tudjuk tartani), időnként tegyünk egy-egy fogadalmat: pl. ezentúl minden reggel iszunk egy pohár 100%-os gyümölcslevet, csak teljes kiőrlésű száraztésztát használunk, nem teszünk cukrot a kávénkba, hetente egyszer tartunk egy húsmentes napot, vacsora után már nem nassolunk semmit…
Zsolti bácsi