A resztelt máj készítése mindig bátor vállalkozás, igazi kaland konyha, ugyanis a májnak megvan az a sajátossága, hogy a leggondosabb elkészítés esetén is vagy puha és omlós lesz, vagy pedig kemény, mint a cipőtalp.
Szóval, kalandra fel! Azonban mielőtt nekilátnánk az étel elkészítésének, nem árt, ha megtudjuk, hogy honnan ered ennek a finom ételnek a neve. Dr. Molnár Csikós László nyelvész írja, hogy a rost (sütőrostély) szónak hajdan röst alakváltozata is volt. S annak idején igét is képeztek belőle: a röstöl szűkebb értelemben arra vonatkozott, hogy valamilyen húsfélét roston süt, pirít, tágabb értelemben pedig arra, hogy valamit más konyhai eszközben pirít, pörköl. Ma a resztel ige fejez ki hasonló jelentést.
Hozzávalók:
40 dkg máj, zsír vagy olaj, 3 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, őrölt paprika.
Elkészítés:
A megmosott májat a hártyától és a rágós részeitől megtisztítjuk, majd egyforma csíkokra vágjuk. A felhevített zsiradékon a csíkokra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd a tűzről levéve megszórjuk az őrölt paprikával, borssal és hozzáadjuk a karikákra vágott zöldpaprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Beletesszük a májat, majd közepes lángon addig főzzük, míg a máj kellően meg nem barnul. Amikor elkészült, megsózzuk.
Főtt burgonyával és csalamádéval nagyon finom!
Zsolti bácsi