Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Resztelt máj

2017. április 24. - Zsolti bácsi

rm1.JPG

A resztelt máj készítése mindig bátor vállalkozás, igazi kaland konyha, ugyanis a májnak megvan az a sajátossága, hogy a leggondosabb elkészítés esetén is vagy puha és omlós lesz, vagy pedig kemény, mint a cipőtalp.

Szóval, kalandra fel! Azonban mielőtt nekilátnánk az étel elkészítésének, nem árt, ha megtudjuk, hogy honnan ered ennek a finom ételnek a neve. Dr. Molnár Csikós László nyelvész írja, hogy a rost (sütőrostély) szónak hajdan röst alakváltozata is volt. S annak idején igét is képeztek belőle: a röstöl szűkebb értelemben arra vonatkozott, hogy valamilyen húsfélét roston süt, pirít, tágabb értelemben pedig arra, hogy valamit más konyhai eszközben pirít, pörköl. Ma a resztel ige fejez ki hasonló jelentést.

Hozzávalók:

40 dkg máj, zsír vagy olaj, 3 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, őrölt paprika.

Elkészítés:

A megmosott májat a hártyától és a rágós részeitől megtisztítjuk, majd egyforma csíkokra vágjuk. A felhevített zsiradékon a csíkokra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd a tűzről levéve megszórjuk az őrölt paprikával, borssal és hozzáadjuk a karikákra vágott zöldpaprikát és a cikkekre vágott paradicsomot. Beletesszük a májat, majd közepes lángon addig főzzük, míg a máj kellően meg nem barnul. Amikor elkészült, megsózzuk.

Főtt burgonyával és csalamádéval nagyon finom!

Zsolti bácsi

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5612450763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása