Az eredeti sólet teljesen másképp és másból készül, mint az „Alpár módra” készített változat.
A miénk egy egyedi készítés, Alpár és az aranyos, drága Nagyim a kitalálója.
Így készül a mi magyaros sóletünk, Alpár módra:
1/ Készítek egy közép sűrű bablevest 1-1 szál karikára vágott zöldséggel, belefőzve egy füstölt csülköt, s egy darab füstölt tarját. A főtt füstölt húst szépen felszelem. A kis darabokat kockázva visszarakom a bablevesbe.
2/ Hagymát pirítok zsírban kis vízzel kétszer is leöntöm, és készítek egy vegyes pörköltöt fele sertés- fele marhahúsból (finom vörös bort is teszek bele természetesen).
3/ Egy min. 10 cm mély jénai tálba beletöltöm a leves felét. Másfél réteg vastagságban megszóróm nyers árpagyönggyel, ráterítem a pörköltöt, s ráöntöm a maradék bablevest. A tetejére rakom a szeletelt főtt füstölt húst. Sütőben közepes lángon 80-90 percig sütöm. Ha a levét „elsülné”, kis vízzel pótolom.
A kicsit megszáradt maradék (bár nem szokott maradni, csak ritkán) lisztes tejföllel behabarva babgulyásként elfogyasztható.
Remélem ízleni fog mindenkinek, jó étvágyat!
Szabó Kata