Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Rakott krumpli

2017. november 18. - Zsolti bácsi

dscn0497.JPG

A rakott krumpli az „ahány ház, annyi szokás” kategóriába tartozik. Kezdve az Ínyesmester (Magyar Elek) által leírt krumpli, kemény tojás, tejföl verziótól (persze azért hozzá teszi, hogy sonkakockákkal vagy kolbászkarikákkal dúsítva finomabb), a tejszínes francia rakott burgonyán át, a magyaros füstölt szalonnás, kolbászos ételkölteményig. S akkor még nem is beszéltem a mindenféle húsokkal, gombákkal, zöldségekkel, sőt gyümölccsel bolondított változatokról.
Most azonban lássuk azt az elkészítési módot, ahogy Zsolti bácsi szereti:

Hozzávalók
1,5 kg krumpli, 0,5 kg paraszt vagy lángolt kolbász, 5-10 dkg füstölt szalonna, 5-6 db tojás, 1 nagy doboz tejföl, só, bors, vegeta.

Elkészítés
A krumplit és a tojásokat (persze külön) sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk őket. Amíg főnek addig kockákra vágjuk a szalonnát, és felkarikázzuk a kolbászt. Majd egy serpenyőben megpirítjuk a szalonnát, beledobjuk a kolbászkarikákat és egy kicsit sütögetjük. Így a szalonnazsír és a kolbászból kisülő paprikás zsír összekeveredik, s a kolbász is megpirul, mielőtt beletennénk a rakott krumpliba, így fokozva a majdani készétel ízharmóniáját.
Egy tepsibe vagy jénai edénybe karikázunk egy sor krumplit, rá kemény tojást, és fűszerezzük, ezután jöhet a kolbászkarika, meglocsoljuk egy kis piros zsírral és tejföllel, majd jöhetnek a következő rétegek, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd kb. 30-35 percig sütjük.
Uborka- vagy céklasaláta kiválóan illik hozzá.

Zsolti bácsi

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltibacsikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6313308409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása