Zsolti bácsi konyhája

Zsolti bácsi konyhája

Egyszerűsített Stroganoff csirkéből

2021. július 16. - Zsolti bácsi

escs.jpg

Csirkemell volt a fagyasztóban, s kamraszekrényemből pedig a rendrakásnál előkerült a zalai rokonoktól kapott, szárított erdei gombákkal teli üvegcse (jó, hogy erdő is van a közelükben, és értenek is a gombákhoz).
Lányaim nem esznek meg semmit, amiben gombát sejtenek. Innen próbáltam győzni!
Egy csokor újhagymát felkarikáztam (4-5 szál volt benne), és 2-3 evőkanálnyi olívaolajon fonnyasztani kezdtem. A 40-50 dekányi csirkemellet hosszabb csíkokra vágtam, s sóval, borssal fűszerezve a hagymára dobtam. Hagytam a húst is átsülni alaposan.
Hosszasan nem áztattam előtte a szárított erdei gombát. Az áztatólevével s egy szeletelt gombakonzerv harmadával együtt ráöntöttem a piruló húsra, s hagytam főni az egészet. Közben 4-5 apróbb ecetes uborkát csíkokra vágtam, s ezt is hozzáadtam. Egy kanálnyi lisztet 2 deci tejszínnel elkevertem. Ezt öntöttem rá sűrítésként.
Barna rizzsel tálaltam. Azonnal elfogyott.

Balogh Zsuzsanna

 

 

Muszaka

muszaka.jpg

Amikor az ember lánya rájön, hogy két padlizsán ott aszódik a zöldséges kosárban hetek óta, gyorsan megpróbál kitalálni valamit a padlizsánkrémen túl, mert azt már bőven adott a családnak az utóbbi időkben.
Két ötlet jutott eszembe: vagy félbevágva megtöltöm őket, vagy keresek neten egy muszaka receptet. Ugyan sosem ettem, de a kihívások kellenek nekünk! A rakott ételekkel egy nagy baj van: hosszú előkészület mellett eszméletlen mennyiségű mosogatnivalóval járnak. De megéri!
A tetejére szép szelet paradicsomok kellenének. De nem volt más, csak sok finoman édes, pici koktélparadicsomunk. Családtagjaim első kérdése az volt: miért vannak eprek a tetején?

Hozzávalók
2 db padlizsán, 70-80 dkg nem szétfővő burgonya, 30-40 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, oregánó, bazsalikom ízlés szerint, 4 evőkanál olaj + a sütéshez, 50 dkg darált sertéshús (eredetileg marha vagy bárány), 1 pici sűrített paradicsom, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál őrölt fahéj.
A besamelhez pedig 10 dkg reszelt sajt, 2 db tojássárgája, 4 dkg vaj, 4 evőkanál liszt, 6 dl tej és szerecsendió ízlés szerint.

Elkészítés
A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, és hámozatlanul kb. fél centi vastagon felkarikázzuk. Alaposan besózzuk, és kb. egy órán át állni hagyjuk, hogy kesernyés levét kiengedje. Átmossuk.
A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra aprítjuk.
Elkészítjük a húsos ragut: három evőkanál olajon a hagymákat megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, és kb. öt perc alatt megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket: a cukrot, a fahéjat, a bazsalikomot, az oregánót, sót és borsot. Fedő nélkül még 25-30 percig lassú tűzön addig pirítjuk, amíg megpuhul, és a leve teljesen elfő. (Amikor kihűlt, összedolgozhatjuk egy darab tojással. Ezt a lépést kihagytam.)
Elkészítjük a besamelt: a vajban sárgára pirítjuk a lisztet, majd simára keverjük a tejjel. Mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint a fűszereket is hozzáadjuk: sót, borsot, a szerecsendiót, majd a 2 tojás sárgáját, végül a reszelt sajtot.
A padlizsánszeleteket alaposan lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd kevés olajon, több részletben kisütjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Összeállítjuk az ételt: egy evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit. Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével. Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.
180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.

Balogh Zsuzsanna

 

 

Banánkenyér

banankenyer.jpg

Hozzávalók
10 dkg vaj, 14 dkg kristálycukor, 2 tojás, 24 dkg liszt, 4 dkg őrölt mogyoró, 1 teáskanál szódabikarbóna, 3 darab érett banán, 5 dkg egész mogyoró vagy dió, 5 dkg mazsola (nálunk aszalt vörös áfonya), 1 dl joghurt.

Elkészítés
A hozzávalók kimérése után a tojásokat kis tálkában felütjük, a banánokat pedig villával pépesre törjük.
A puha vajat a cukorral felhabosítjuk (még kézi mixer sem kell hozzá), hozzáadjuk lassan adagolva, keverés közben a tojásokat. Tovább keverjük.
A szódabikarbónával elkevert lisztet, az őrölt mogyorót, a banánt, az egész mogyorót vagy diót, a mazsolát (aszalékot) és a joghurtot is hozzáadjuk. Nagyon alaposan összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt (vagy vajjal kikent) kenyérformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A végén megszórhatjuk porcukorral.

Balogh Zsuzsanna

 

 

Túrós kuglóf

kuglof.jpg

Vasárnapi könnyű desszertünk volt. Régebben (utoljára úgy 15 éve) mindig rétesliszttel csináltam. Most nem. De úgy sejtem, azzal vagy annak sima lisztes keverékével a tészta könnyedebb lett volna.
25 dkg túrót átnyomkodunk villával.
25 dkg lisztet elkeverünk egy csomag sütőporral, csipet sóval, egy kezeletlen citrom reszelt héjával (ízlés szerint 5 dkg mazsola is tehető hozzá).
25 dkg langyos vajat 15 dkg porcukorral habosra keverünk, kevés vanília aromát is tehetünk hozzá, majd belekeverünk még 2 teljes tojást, és alaposan kikeverjük.
A lisztes keverékhez adjuk a tojásos-vajas-cukros egyveleget, s belekeverjük a túrót is. A tésztát jól összedolgozzuk. Vajjal kikent és liszttel hintett kuglófformába öntjük (a forma 3/4 részéig érjen csak, különben kifolyik sütés közben). Közepesen meleg sütőben (kb. 180 fokon) nagyjából 30 percig sütjük.
Porcukorral, csokival vagy citrommázzal is díszíthetjük.

Balogh Zsuzsanna

 

 

Mikrós, csokis bögresüti

img-9e42cce6702fe0811c9a635c385162e9-v.jpg

Hozzávalók
4 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál cukor, 1 tojás, 3 evőkanál tej és 3 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj.

Elkészítés
A szárazanyagokat és a tojást alaposan összekeverjük csomómentesre egy habverővel, majd hozzáöntjük a tejet és az olvasztott vajat vagy olajat.
Két kivajazott bögrébe töltjük az összekevert tésztát, és két percre mikróba tesszük. Ha kész, kiboríthatjuk a bögrékből, felvágva rétegei közé tejszínhabot is tehetünk, de akár egy adag fagylalttal a tetején kikanalazhatjuk a bögrénkből.

Balogh Zsuzsanna

 

 

Ricottás kocka

rkocka.jpg

Hozzávalók
50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 evőkanál só, 25 dkg ricotta, 25 dkg vaj, 1 egész tojás és 1 dl tej.

Elkészítés
Az alapanyagokat jól összegyúrjuk, majd a cipót fél órára hűtőbe tesszük.
Kinyújtotjuk, tetejét megkenjük tojással, s kilencbe hajtjuk (a négyzet középső harmadára az egyik, majd a másik szélét hajtjuk, ennek a csíknak a közepére is az egyik, majd a másik szélét felhajtjuk).
Ezután fél óra pihentetés következik már szobahőmérsékleten. Újabb nyújtás, újabb kilencbe hajtogatás után kb. fél centi vastagra nyújtotjuk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, felkockázzuk (természetesen pogácsákat is szaggathatunk), és 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt kisütjük.

Balogh Zsuzsanna

 

 

Epermisu

20200617_170054.jpg

Az epermisu nagyjából akkora kedvenccé tud válni, mint a tiramisu. Csak gyerekbarátabb a kávé s nyers tojás nélkül.

Hozzávalók a sziruphoz: 10 dkg cukor, 2 dl víz, 2 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
Egy kisebb lábosban a cukorral felforraljuk a vizet. A reszelt citromhéjat és a magok nélküli kifacsart levüket felforralás után beleöntjük. Elkeverjük, s hagyjuk hűlni.

Hozzávalók a krémhez: 50 dkg eper, 25 dkg mascarpone, 20 dkg fehér csokoládé és 1 dl tejszín.
A megmosott, kicsumázott epret a turmixgépben összetörjük. Ezt a pépet összekeverjük a mascarponéval, és végül belekeverjük a vízgőz felett megolvasztott fehér csokit. Egy kis tejszínnel lazítjuk.

További hozzávalók: 40 db babapiskóta, 30 dkg eper, cukrozatlan kakaópor a tetejére.
Egy kb. 30x20 centis öblös edénybe elkezdjük rakni a rétegeket: alulra egy réteg citromos-cukros szirupba áztatott babapiskóta kerül, rá a fehér csokis eperkrém, rá apróra vágott eperdarabkák... és ezt megismételjük kétszer. A lényeg, hogy a tetején krém legyen, azt tudjuk megszórni kakaóporral. De ha úgy alakul, eperrel is díszíthetjük.
Néhány óra hűtés mindenképp kell neki.

Balogh Zsuzsanna

 

 

Fehércsokis-áfonyás keksz

20200718_192155.jpg

Akinek gyereke van, tudja, hogy kekszből éppúgy sokfélét kell megsütni az évek során, mint muffinból. Néhány recept igazi kedvenccé válhat, ha minden hozzávaló mindenkinek jól esik. Ezt közéjük sorolom.

Hozzávalók
20 dkg margarin, 30 dkg barnacukor, 25 dkg liszt, 5 dkg aszalt vörös áfonya, 5 dkg fehér csokoládé, 2 db tojás, 15 dkg szeletelt mandula, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipet só.

Elkészítés
A felaprított fehér csokoládét, áfonyát a többi száraz hozzávalóval elkeverjük (liszt, szeletelt mandula, só, szódabikarbóna). Az olvadt margarint a cukorral és a tojásokkal kikeverjük, s összevegyítjük a száraz keverékkel.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal kis halmokat rakunk jó távolságra egymástól, mert úgyis szétterülnek. 180 fokos sütőben kb. 18-20 percig sütjük őket, aranybarnaságig.
Kihűlés után dobozban tároljuk.

Balogh Zsuzsanna

 

 

Szezámmagos-sajtos ropogós nyáresti borozáshoz

20200718_182852.jpg

Persze sörözéshez vagy csak egyszerű nassolnivalónak is megjárja.

Hozzávalók
25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg tejföl, 1 evőkanál só, 10 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, őrölt bors (ízlés szerint). A díszítéshez tojásfehérje és 10 dkg szezámmag szükséges.

Elkészítés
A lisztet, sütőport, sót, borsot, reszelt sajtot és a puha margarint (vagy vajat) egy nagyobb tálba mérjük, összemorzsoljuk, majd a tejföllel és a tojássárgájával együtt tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, gazdagon megszórjuk a szezámmaggal, és derelyevágóval egyenlő négyzetekre vágjuk.
Sütőpapíros tepsire fektetjük a falatokat úgy, hogy ne érjenek össze, majd 180 fokon sütjük bő negyed órán át.

Balogh Zsuzsanna

 

 

Zsolti bácsi ONLINE

zsbk_1.jpg

Ha nem csak olvasni szeretne recepteket, hanem szívesen a tagja lenne egy online gasztroklubnak, ahol ételfotókat, családi és saját recepteket és konyhai praktikákat osztunk meg, akkor csatlakozzon Ön is a Zsolti bácsi konyhája Facebook-csoporthoz!

Az alábbi linkre kattintva tud belépni a csoportba:
https://www.facebook.com/groups/zsoltibacsi

Szeretettel várja Önt Zsolti bácsi!

 

 

süti beállítások módosítása