Hozzávalók
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, csipet só, egy evőkanál cukor, egy tojás sárgája, tejföl.
Töltelék: 25 dkg gesztenyemassza, vanília- vagy rumaroma, tejföl.
Elkészítés
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a csipet sóval és egy evőkanál cukorral (lehet Bourbon vaníliás cukrot is használni), a tojás sárgájával és annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Három kisebb cipót formázunk belőle, melyeket egy éjszakán át alufóliába csomagoltan hűtőben pihentetünk.
A töltelékhez a gesztenyemasszát annyi tejföllel elkeverjük, hogy jól lehessen vele dolgozni. Ízlés szerint mehet bele kis vanília- vagy rumaroma, esetleg kevés cukor. Azon is múlik, milyen masszát vettünk: ízesítettet vagy ízesítetlent.
A cipókat kör alakúra nyújtjuk, nyolc háromszögre felvágjuk, megtöltjük a masszával, feltekerjük, és sütőlapra helyezzük.
Tetejüket megkenjük az előző nap félretett tojásfehérjével. Megszórható sütés előtt szeletelt mandulával, de kisülten porcukorral is az édesebb szájúaknak.
180 fokos sütőben kb. 20-25 percig, enyhe pirulásig sütjük.
Balogh Zsuzsi